2011 m. spalio 27 d., ketvirtadienis

Pradedantiems verslininkams – galimų investuotojų dėmesys

Pradedantiesiems Lietuvos verslininkams vis dar trūksta žinių, kaip patraukliai pateikti savo idėjas ir jomis sudominti galimus investuotojus. Neretai pradedantys verslininkai ar išradėjai savo idėjas slepia giliai stalčiuje baimindamiesi, kad jų nenuplagijuotų, tačiau dažniausiai idėjoms realizuoti trukdo pačių verslininkų pasyvumas ir nežinojimas, nuo ko pradėti.

Kad verslininkai gautų kuo daugiau žinių, kaip sėkmingai ir patraukliai pristatyti savo idėjas galimiems investuotojams, Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas organizavo seminarą - mokymus. Tokio tipo mokymai uostamiestyje rengiami pirmą kartą. Po jų buvo atrinktos kelios bendrovės, kurios dalyvavo Vilniuje vykusiame „Seed forume“ (angl. seed – sėkla, grūdas). Savo idėjas pristatė septyni pranešėjai iš Norvegijos, Lietuvos ir Latvijos.

Norvegijoje atsiradę „Seed forumai“ šiuo metu pasaulyje sparčiai populiarėja. Jų nauda akivaizdi ne tik pirmuosius žingsnius žengiantiems verslininkams, bet ir naujoms idėjoms ir inovacijoms neabejingiems verslininkams. Šie renginiai skirti tarpininkauti užmezgant verslo kontaktus tarp pradedančių verslininkų ir potencialių vietos bei užsienio investuotojų.

„Norėdami, kad forume Vilniuje, mūsų verslininkai dalyvautų tinkamai pasiruošę, rengėme jiems specialius mokymus. Reikia pripažinti, kad mūsų jauniesiems verslininkams trūksta veržlumo ir noro būti novatoriškais. Deja, neužtenka tik sirgti savo idėja, būtina dėti visas pastangas, kad ši idėja išvystų pasaulį ir būtų pelninga. Tam reikia ieškoti ryšių, užmegzti kontaktus su galimais investuotojams ir žinoti, kaip įtikinti juos prisidėti finansiškai prie idėjos realizavimo. Džiaugiamės, kad mūsų mokymai pradedantiems verslininkams ne tik suteikė žinių, bet ir įkvėpė daugiau pasitikėjimo savimi“ , - pasakojo Sigita Paulavičienė, Klaipėdos mokslo ir technologijų parko Paslaugų plėtros vadovė.

Mokymuose, Klaipėdoje, dalyvavo kelios uostamiesčio bendrovės, sulaukta svečių ir iš kaimyninės Latvijos. Sėkmingai pasirodė robotų konstruktoriai, vadovaujami Vitalijaus Rodnovo, susidomėjimo sulaukė IT specialisto Remigijaus Baužio idėjos, Viktoro ir Vytauto Jokūbaičių pristatytas aerodinaminis mechaninis stimuliatorius, kuriuo gali praktikuotis lėktuvų pilotai. Į „Seed forumą“ Vilniuje buvo deleguotos ne tik kelios lietuvių bendrovės, bet taip pat dalyvavo IT sprendimų kūrėjai ir modernių surenkamų baldų gamintojai iš Norvegijos bei Latvijos.

„Tai buvo neįkainojama patirtis pratiškai įsitikinti, kaip idėja gali virsti komerciškai sėkmingu projektu. Nors daug kam gali atrodyti nereikšminga, tačiau kiekvienas kūrėjas, verslininkas turi žinoti, koks metas yra pats tinkamiausias pristatyti savo idėją. Tokio lygio mokymų mūsų šalyje labai trūksta, deja, tenka apgailestauti, kad to neįmanoma išmokti nei iš vadovėlių, nei iš aukštųjų ar aukštesniųjų mokyklų“ , - pasakojo Rūta Pašilytė-Gundajevė, UAB „Žalia Rūta“ savininkė.

Rūta galimiems investuotojams pristatė šiuo metu Pasaulyje populiarėjančių bangų jėgainių supaprastinimo galimybę - patentuojamo išradimo išilginio judesio generatoriaus pagalba. Tokio tipo generatorių sukūrė Aleksas Pašilys. Klaipėdietė patikino, kad nors bangų jėgainės kūrimo projektas dar gana ankstyvoje stadijoje, tačiau Vilniuje vykusiame forume pavyko susipažinti su žmonėmis, kurie susidomėjo šiuo išradimu.

„Mūsų bendrovė turi puikių idėjų alternatyvios energijos srityje, tačiau neretai susiduriame su finansinėmis kliūtimis. Ne paslaptis, kad surasti pakankamai lėšų nėra lengva, todėl naudojamės visomis suteikiamomis progomis pritraukti galimus partnerius, kurie prisidėtų prie mūsų projekto vystymo“ - , teigė R. Pašilytė.

Analogiški „Seed forumai“ pasaulyje organizuojami beveik dešimt metų. Pirmasis „Seed Forum“ vyko 2002 m. Campus Kjeller, Norvegijoje. Plėtojamas kaip „geriausia praktinė“ verslumo iniciatyva, „Seed Forum“ šiandien apima vis daugiau šalių visame pasaulyje. Pasauliniame „Forum Seed” veikia daugiau nei 12 tūkst. investuotojų tinklas iš 18 šalių, įvairios forumo veiklos rengtos 26 šalyse. Iki šiol įvyko daugiau kaip šimtas tarptautinių forumų, kuriuose mokymus baigė daugiau kaip 1200 dalyvių.

Klaipėdos mokslo ir technologijų parko surengtas „Seed mokymai“ – tai projekto „Valor: žiniomis paremtų idėjų valorizacija Pietų Baltijos regione“ dalis.