2010 m. gegužės 19 d., trečiadienis

Jaunieji tyrėjai nestokoja smalsumo ir originalumo

Gegužės 12–14 dienomis vykusi antroji „Idėjų mugė“ suteikė galimybę Lietuvos moksleiviams pristatyti mokslinių tyrimų idėjas ir sulaukti profesionalų patarimų. Ši mugė – vienas iš „Mokinių jaunųjų tyrėjų atskleidimo ir ugdymo sistemos sukūrimo“ projekto renginių.

„Idėjų mugė“ – tai mokslinių darbų idėjų konkursas, tačiau jo tikslas – ne varžytis, kieno idėja geresnė, o sulaukti kvalifikuotos pagalbos ir patarimų, padėsiančių tinkamai atlikti sugalvotą mokslinį tyrimą.

Šiame renginyje su savo moksleiviais dalyvaujanti Kėdainių šviesiosios gimnazijos biologijos mokytoja Rasa Baltušytė žavisi šiuo renginiu kaip pagarbos jaunam žmogui, išraiška. „Mokslininkų patarimai labai nuoširdūs. Vaikai nesijaučia įžeisti, jei ką nors ne taip padarė, atvirkščiai – jie žymisi pastabas, pasiūlymus. Toks nuoširdus tarpusavio dialogas duoda didžiulę naudą tiek mokiniui, tiek jo darbui vadovaujančiam mokytojui“, – gerų žodžių „Idėjų mugei“ negailėjo R. Baltušytė.

Renginyje šiemet pristatyta daugiau nei pusšimtis idėjų, kurias vertino kompetentinga mokslininkų grupė, vadovaujama Vilniaus universiteto profesoriaus Vlado Vansevičiaus. Vienas iš dešimties ekspertų, astrofizikas Donatas Narbutis, džiaugėsi, kad mugėje pristatomos idėjos yra ne tik labai geros, svarbiausia – jos originalios, sugalvotos pačių mokinių. Doktorantui antrino ir kitas ekspertų komandos narys – profesorius Edmundas Kuokštis, pastebėjęs, jog moksleiviai stebina savo apsiskaitymu ir entuziazmu.

Vienuoliktokės Karolinos Subko idėja „Pelkinio gailio ekstraktų tyrimas ir taikymas anestezijoje“, žaliosios energijos iš vejos gavimas, kuriuo susidomėjo devintokai Paulius Janušauskas ir Ineta Zakarauskaitė – tik pora mokslinių tyrimų idėjų pavyzdžių, tačiau nei vienas mugės stendas neliko be įvertinimo ir komentarų.

Idėjų mugėje buvo ir jau atliktų darbų. Vienuoliktokas Donatas Vingrys susirinkusiems demonstravo savo paties rankomis sukurtą metalo detektorių ir kaip jis veikia. Gavęs patarimą šį aparatą padaryti hermetišką, Donatas pažadėjo jį taip ir patobulinti.

Renginio metu VšĮ „Mokslas ir menas“ direktorė Vaiva Kulbokaitė mugės dalyviams skaitė paskaitą apie mokslo ir meno sintezę, tarp mokinių paskatinusią diskusijas ir pavyzdžių paieškas. Mugės pabaigoje susirinkusieji stebėjo įdomiuosius chemijos eksperimentus bei Teslos ritės – labai aukštos įtampos įrenginio – sukeltus įspūdingus žaibus.

„Idėjų mugės“ tikslas – suburti jaunuosius tyrėjus, skatinti juos dirbti mokslinį darbą ištisus metus ir geriau pasirengti Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurso nacionaliniam etapui. Projekto vykdymas numatytas iki 2011 metų, o „Idėjų mugė“ vėl pasidalyti savo mokslinių tyrimų idėjomis moksleivius kvies jau šių metų spalį.
Plačiau apie kitas Lietuvos mokinių informavimo ir techninės kūrybos centro vykdomo projekto veiklas skaitykite www.jaunasis-tyrėjas.lt

Šaltinis: www.inovacijos.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą