2010 m. liepos 28 d., trečiadienis

Naujos galimybės MTP įmonėms – strateginė partnerystė

Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas (KMTP) gali pasidžiaugti pirmaisiais sėkmingo darbo su strateginiais partneriais rezultatais užtikrinant bendradarbiavimą tarp parke įsikūrusių įmonių ir strateginių partnerių.
KMTP strateginiai partneriai – stambios, tarptautinės įmonės kurios KMTP bendruomenei yra svarbios kaip partneriai ar užsakovai.
Siekiant sustiprinti parke įsikūrusių įmonių veiklos pozicijas, nuolat plečiamas strateginių partnerių ratas. Bendradarbiavimo sutartys jau pasirašytos su: „COWI Lietuva“, UAB DET NORSKE VERITAS (DNV) ir UAB „Kamineros grupė“.

Vieni nepajėgūs


Parkuose įsikūrusios įmonės dažniausiai – smulkiojo ar vidutinio verslo (SVV) atstovai. Pastarieji vieni dalyvauti dideliuose projektuose negali dėl siauros specializacijos sferos. Tuo tarpu norint dalyvauti tarptautiniuose projektuose ir įgyvendinti projektą reikalinga kompetencija keliose veiklos sferose. nutinka todėl, jog konsorciumo dalyviui keliamos sąlygos neretai tampa sunkiai įgyvendinamomis.
Tokioms įmonėms labai svarbi partnerystė su didelėmis kompanijomis siekiant užmegzti naujus kontaktus, perimti darbo, projektų vykdymo ir administravimo patirtį iš tarptautinį verslą vystančių kompanijų. MTP, turintys plačius bendradarbiavimo tinklus su strateginiais partneriais, - priemonė mažesnėms įmonėms įsitraukti į tarptautinį verslą plėtojančių kompanijų veiklas.
Dalyvavimas projektuose SVV įmonėms – galimybė tapti technologiškai sudėtingų projektų dalimi. Tai skatina nuolat gerinti savo produktų ar paslaugų kokybę bei pristatyti juos platesnėje rinkoje.

Pirmasis rezultatas

KMTP siekdamas užtikrinti produktyvų mokslo ir verslo bendradarbiavimą subūrė skirtingas verslo ir mokslo įmones ir įstaigas pateikti bendrą pasiūlymą viešajam konkursui. KMTP iniciatyva suformuotas konsorciumas tarp Baltijos aplinkos tyrimų instituto (CORPI), UAB „COWI Lietuva“ ir Projektų valdymo grupe (PVG) bei konsultacinės kompanijos „Jostra“.
Susivienijimas pateikė pasiūlymą UAB „Telšių regiono atliekų tvarkymo centrui dėl „Telšių regiono biologiškai skaidžių atliekų tvarkymo infrastruktūros sukūrimo“.

MTP vaidmuo

MTP vaidmuo organizuojant tokius susivienijimus labai svarbus keliais aspektais. Kadangi didelės įmonės gali veikti vienos, parkui itin svarbu turėti ir valdyti informaciją apie vykdomus projektus. Tik tada MTP gali atrinkti projektus ir įtraukti MTP veikiančias įmones, savo veikla atitinkančias paslaugų poreikius. Antra, parko vaidmuo svarbus pristatant parko įmones tarptautiniam verslui ir užtikrinant juos dėl parko įmonės patikimumo. Trečia, MTP svarbu pritraukti kuo daugiau strateginių partnerių ir turėti reikiamą informaciją apie jų veiklas tam, kad bendradarbiavimui būtų suformuotas konsorciumas.
MTP veikla organizuojant konsorciumus turi užtikrinti abipusę naudą. SVV įmonėms susivienijimas - tai būdas plėsti veiklos sritis, gerinti paslaugų ar prekių kokybę, sukaupti tarptautinės patirties, o strateginiams partneriams - atrasti naujas kompanijas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą