2012 m. vasario 13 d., pirmadienis

Jūriniai klasteriai: Lietuvai verta pasimokyti iš Danijos

Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas (KMTP) kuruoja ES projektą "StarDust", kuriuo siekiama suvienyti jūrinio verslo, mokslo institucijas, savivaldą. Pagrindinis projekto tikslas -ateityje Klaipėdoje įkurti jūrinį klasterį arba susivienijimą.
Klasteris - tai tarpusavyje susietose pramonės šakose bendradarbiaujančių įmonių, joms reikalingų tiekėjų, ir asocijuotų institucijų - universitetų, mokslo tyrimų centrų, standartų ir prekybinių asociacijų santalka vienoje vietovėje ar regione. Klaipėdoje, vieninteliame Lietuvos uostamiestyje, yra didelis potencialias kurti jūrinį klasterį, tačiau kol kas konkrečių žingsnių dar nežengta. Pasisemti patirties, kaip vertėtų kurti jūrinį klasterį, Klaipėdos verslo ir mokslo atstovai vyko pasisemti į Kopenhagą, Daniją. Klaipėdiečiai susitiko su Danijos klasterių organizacijos atstovais. "Lietuviams pasimokyti iš danų yra ko - Danija yra viena iš nedaugelio ES valstybių, kuri turi puikiai susiformavusią klasterių sistemą. Pavyzdžių yra apsčiai - bendros partnerystės pagrindais Danijoje dirba laivybos kompanijos "Maersk Line", "DFDS Seaways", jūrinių vėjo jėgainių statybos ir eksploatavimo kompanija "Dong energy", energetikos, logistikos, transportavimo kompanija "Forbes technology" , - pasakojo Roma Stubrienė- KMTP direktorė. Danijos klasteriai intensyviai dirba lobavimo ir marketingo srityse, padeda jūrinio sektoriaus kompanijoms dalyvauti tyrimų ir plėtros projektuose, organizuoja santykius tarp mokslo ir verslo. Rengiamos bendros reklamines kompanijos, kurios populiarina Danijos jūrinio sektoriaus potencialą pasaulio rinkose.
"Susitikimo su danais patirtis - neįkainojama. Danijos jūrinis klasteris sugebėjo įsteigti finansinį fondą, kuris finansuoja jūrinių turimų veiklas, prisideda kuriant naujus produktus jūrinei pramonei. Tai buvo pirmas mūsų vizitas, po kurios sutarėme su danais bendradarbiauti glaudžiau ir kartu ieškoti būdų, kaip skatinti jūrinės pramonės integraciją tarp Danijos ir Lietuvos" - teigė Andrius Sutnikas - KMTP komunikacijų vadovas.
Specialistai sako, kad Lietuvoje sukurti tokio lygio klasterio sistemą gana sudėtinga - tam reikia ne tik finansinių resursų, bet ir laiko - aukštą klasterizacijos lygį danai pasiekė per ne vieną dešimtį metų. Kol kas realiausia, kad Lietuvos jūrinio sektoriaus kompanijos galėtų tapti Danijos jūrinių kompanijų grandinės dalimi ir prisidėti prie Danijos tarptautinių korporacijų tarptautinėse rinkose. Susitikimą su Danijos klasterių organizacijos atstovais Inicijavo KMTP. Susitikime Kopenhagoje dalyvavo Lietuvos laivų savininkų asociacijos, Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos, Klaipėdos universiteto, asociacijos "Baltijos slėnis", Klaipėdos m. savivaldybės atstovai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą