2010 m. kovo 26 d., penktadienis

Įspūdžiai iš “RobotChallenge 2010” robotų varžybų

Robotchallenge. Fantastiškas renginys, daugybė dalyvių ir dar daugiau žiūrovų. Niekada nemačiau tiek originalių ir galingų robotų vienoje vietoje. Daugiau kaip 600 robotų iš visų Europos šalių, pradedant Ispanija baigiant Rusija. Robotų kovos buvo tikra „mėsmalė“. Reikėjo matyti kaip drebėjo dalyvių rankos paleidžiant robotus. Kai pergalę nuo pralaimėjimo skiria dešimtosios sekundės dalys - tai tampa nebe juokinga. Gali sakyti sau „Be panikos!“, bet vis tiek smegenys skęsta adrenaline, o pulso ritmas mirtinai išgąsdintų ne vieną kardiologą.

Mūsų „sunkioji artilerija“, trijų kilogramų sumo-robotai, kad pagerinti ratų sukibimą su metalinių ringu naudoja magnetus. Ištiko šokas kai pamatėme medinius ringus ant kurių mūsų robotai atrodė lyg karvės ant ledo. Po ilgai trukusio derinimo robotai buvo stabilūs, priešingai negu išpuoselėti, gražiai atrodantys robotai, kurie taip ir „čiuožinėjo“ kol buvo „nušluoti“ nuo ringų.

Geriausias pavyzdys, rodantis mūsų robotų tobulėjimo progresą – ankstesni rezultatai. Praėjusiais metais 3 kilogramų sumo čempionas finalinėse kovose iškrito vienas iš pirmųjų. Menkiausia programos ar daviklių klaida ir robotą iš ringo išmeta „kraujo ištroškęs“ konkurentas.

Mažųjų grupėje taip pat susirinko „mini monstrai“. Dauguma kovų trukdavo vos 2-3 sekundes – būtent tiek laiko reikėdavo žaibiškai atakai atlikti. Mūsų mini sumo robotukų atakos dažniausiai būdavo sėkmingos, bet ir priešai kovojo kaip tikri samurajai - iki paskutinio kraujo lašo, iki paskutinio baterijos ampero.

Lietuvių komanda pasirodė neblogai, nors tokio masto varžybos mums buvo pirmos. Visose kategorijose mes iškovojome prizines vietas: 3kg sumo - pirmoji vieta, mini sumo - antroji ir trečioji vietos, slalomo rungtis - antroji vieta, humanoidų bėgimas - trečioji vieta. Žinojome, kad mūsų robotai yra pakankamai stiprūs, bet iki paskutinės akimirkos niekas negalėjo prognozuoti varžybų rezultatų.

Truputį nuvylė prizai, tai yra, jų visiškai nebuvo. Aišku prizai nėra pagrindinė motyvacija dalyvauti, bet pirmos vietos nugalėtojams įteikti plastmasės gabaliuką su užrašu... Ką gi, žiaurios kovos- žiaurus prizai. 

Mūsų komandos tikslas buvo paprastas - nors vienam lietuviui užlipti ant nugalėtojų pakylos. Tikslą pasiekėme ir įrodėme, kad mūsų pergalės „Baltic robot sumo“ varžybose nebuvo atsitiktinės. Dabar mes - vieni stipriausiu robotų konstruktorių Europoje! Amerikoje vykstančiose „Robogames“ varžybose mes mėginsime iškovoti stipriausių pasaulyje robotų konstruktorių titulą!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą